Over


Hoe is woonkostenwijzer.nl ontstaan?
Zoals veel twintigers betrekt het grootste deel als eerste een huurwoning. Vaak heb je nog geen vast contract en je bent minder flexibel om elders te gaan wonen. Daarnaast heb je meestal ook nog niet het salaris om een hypotheek aan te kunnen vragen. Tenminste, dat hoor je om je heen.

Dit bovenstaande was ook onze situatie. Uiteindelijk wilden we wel iets kopen, omdat het toch financieel op de lange termijn een slimmere keuze voor ons zou zijn. Zeker nadat een hypotheekadviseur dit had bevestigd.
Zo hebben we ongeveer twee jaar regelmatig funda geraadpleegd, en elke keer kwamen we tot de conclusie dat een huis kopen toch wel een 'ding' was. De prijzen bleven maar stijgen in de jaren 2016-2018. Laten we wachten tot de prijzen weer gezakt zijn....Het daadwerkelijk overgaan tot een bod was een behoorlijke drempel, en als we dat al deden dan was dat onder de vraagprijs. Helaas zonder resultaat.
Totdat er in 2019 iets gebeurde dat ons koopproces versnelde. We waren in verwachting!

Een blije gebeurtenis, maar ook eentje met een flinke uitdaging de komende 9 maand, want we hadden een extra kamertje nodig. Wat gaan we doen? Een grotere woning huren, of is dan toch dit het moment om te kopen? En waar dan?
We besloten om 'als een malle' alle woningen die binnen ons budget lagen te gaan bezichtigen. Parallel hieraan zijn we gaan zoeken op internet wat een kind extra kost. Iets waar heel lastig informatie over te vinden is, en als je er al iets over vindt dan zijn het percentages of bedragen zonder duidelijke onderbouwing. Daarnaast hebben we onze financiële situatie helemaal in kaart gebracht: wat komt er in, wat gaat er uit, wat blijft er over, waarop kunnen we gaan bezuinigen? Dit met als doel om te kijken, bij welke koopprijs, we nog rond zouden kunnen komen.
We kwamen tot de conclusie dat we geen woning konden kopen vanwege de hogere maandlasten. Sterker nog, met onze huidige huurwoning was het al tricky als we minder zouden gaan werken om op ons toekomstige kleintje te kunnen passen! Terwijl we toch allebei een normaal salaris hadden. Hou deden anderen dat dan?
Een hypotheekadviseur kan je vertellen wat je op dit moment maximaal kunt lenen en kan je ook adviseren in hoeverre dit verstandig is om te doen. Ze kunnen tabellen voor je doorrekenen die precies laten zien hoe de bruto en netto maandlast zich ontwikkeld in de tijd. Echter, dit is alleen de hypotheek. En er is nog zoveel meer! Kijk maar:

 • Je salaris stijgt meestal in de tijd
 • Je kunt misschien iets bezuinigen
 • Kinderwens, hoeveel kost dit eigenlijk?
 • Je wilt wellicht een paar jaar minder gaan werken
 • Als je bijft huren, zal de huur waarschijnlijk blijven stijgen
 • Over een paar jaar wilt je een auto kopen
 • Inflatie, blijft alles duurder worden? Wat doet de economie
 • Wat als ik extra aflost?
 • Hoeveel kan ik straks nog sparen?
 • Hoeveel spaarrente/rendement zal ik op mijn bankrekening krijgen?
 • Hoe ontwikkeld mijn banksaldo zich?
 • Wat is de situatie als in met pensioen ga?
Eigenlijk hadden we behoefte aan een balans situatie jaar, die rekening hield met al deze factoren en te berekenen wat we zouden kunnen sparen of bij zouden moeten leggen. Als we dat ook nog eens zouden vertalen naar ons banksaldo verloop, konden we inschatten of we 'ons hoofd boven water konden houden'.
We hebbend destijds daarom een zeer uitgebreide Excel-sheet gemaakt. We zijn hier, in de avonduurtjes, weken mee bezig geweest. Ondertussen bedacht ik me dat ik niet de enige zou zijn die behoefte heeft aan een dergelijke tool. Omdat ik redelijk vele ervaring had met programmeren, besloot ik om parallel te starten met de website, destijds nog naamloos. De naam 'woonkostenwijzer' is pas na onze verhuizing bedacht, terwijl onze kleine al bijna geboren zou worden. In de maanden na zijn geboorte is de website steeds iets volwassener geworden.

Zo is woonkostenwijzer.nl ontstaan. De website is uiteindelijk nog veel beter/nauwkeuriger geworden dan de Excel sheet. De gebruiker kan aan allemaal knoppen draaien en de variabelen beïnvloeden elkaar indirect ook weer. Woonkostenwijzer.nl kan dus met aannames je financiële toekomst doorrekenen. En dit voor twee woonsituaties; je huidige en een andere.
Het blijft natuurlijk altijd wel koffiedik kijken. Maargoed, het is aan de gebruiker zelf te bepalen of hij/zij het optimistisch of pessimistisch invult.
Uiteraard weet je nooit zeker wat er in de toekomst gaat gebeuren. Het is daarom aan de gebruiker zelf om dit in te schatten of aannames te doen voor de toekomst, zoals salarisverhoging of de inflatie.